Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Endüstride kullanılan suyun önemli bir kısmının işlevi soğutmadır. Soğuk su kaynaktır ve sıcak bir kaynaktan çıkarılacak kalorileri alır. Kalorilik değişme veya ısı transferi genellikle soğuk ve sıcak kaynak teması olmadan metalik yüzeyin üzerinde oluşur. Bu süreç için soğutma kulesi şartlandırma gereklidir ve soğutma Devrelerinde Asit Testi bu sürecin asıl önemli kısımlarından biridir.
3 çeşit soğutma devresi vardır.
- Açıkdevreler
- Yarı açık
- Kapalıdevreler
Açık Soğutma Kulesi Devreleri Şartlandırma
“Tek Geçişli” su devrelerini oluştururlar . Bu tip devrelerde çok miktarda su kaybı olur çünkü su çeşitli soğutma cihazlarında direkt olarak geçtikten sonra geri atılır Bu devrelere suyun çok olduğu ve az masraflı olan eski sistemlere rastlanır.
Başlıca sorunlar nelerdir: Korozyon
Scale (Taş bağlaması) Sludge (birikintiler) Biyolojik oluşumlar. Yarı açık soğutma soğutma devrelerinde de ayrıntılı olarak incelenecek olan sorunların aynısıdır. Yalnız burada sorunlar daha hafiftir. Suyun tek geçişli olmasından dolayı kimyasal ve fiziksel özelliklerinde önemli bir değişiklik olmaz .Su konsantre olmaz. ΔT’ nin ısı farkı daha az önemlidir.
Açık devrede kullanılan su tuzluluğu düşük doğal su olursa çözülmesi gereken problem kalkokarbonik denge incelemesine bağlıdır. Bu durumda korozif bir suyun ( CO2tonörürün fonksiyonu ) olup olmadığını dengede veya scale formunda olup olmadığını tespit edebilmek için RYZNAR stabilite indeksi kullanılır.
Şartlandırma Çözeltileri
Korozyonun kontrolü ;
- pH’ ın düzenlenmesi için , RZYNAR indeksine uygun olarak bir kalevilendiricinin kullanılması
- filmojen etki ile korozyonunönlenmesi
İşlemdeki zorluklar işlenen suyun miktarından doğar. Çünkü fazla su kullanımı fazla miktarda kimyasal madde tüketimine yol açar . Film kalitesini korumak için şartlandırmanın devamlılığı gereklidir.
Scale oluşumunun kontrolü;
Sisteme asit ilavesi ile (genellikle sülfirik asit kullanılır) suyun pH dengesi düzenlenir ve scale formundan uzaklaşması sağlanır fakat aynı zamanda korozyona neden olacak asit fazlası da ilave edilebilir. Sonuç olarak bu işlemin zor tarafı asit dozajının doğru ayarlanması ve stabil kalmasını sağlamaktır. Kimyasal madde dozlaması ile düşük bir konsantrasyonla suyu kararlı hale getiren ve kalsiyum karbonat birikimlerini önleyen malzemelerin kullanılmalıdır.
Birikintilerin kontrolü;
Genellikle suyun içindeki süspansiyon halindeki maddelerden meydana gelen birikinti sorunları pek önemli değildir çünkü çamurlu birikintiler oluşturacak kadar çok yığılmalar olduğunda dağıtıcı (dispersant) komplekslerle aralıklı işlemler yapılabilir.
Özellikle Eğer su demir içeren kuyu suyu ise, 3 değerlikli demir vererek yükseltgenir ve demir hidroksit ile pas tortuları oluşur. Bu durumda bazı fosfat kompleksler veya demiri demir halinde muhafaza eden fosfonat komplekslerikullanılır.
Biolojik kontrol;
Yarı Açık Soğutma Kulesi Devreleri Şartlandırma
Yarı açık bir soğutma devresi, hava soğutucu üzerinde tekrar dönen su devresidir üstelik hava soğutucu, su-hava temasıyla suyun bir miktarının buharlaşması ile ve ısı değiştiricileri aracılığıyla gelen kaloriyi çıkarmayı sağlar. Her geçişte ısısı, değiştiriciler düzeyinde yükselir ve su kulesi düzeyinde soğur. Kulenin randımanı su hava temasının mükemmelleştirilmesindeki teknolojiye bağlıdır.
Kule tipi:
- Normal çekişli kule (Hiperbolikşekilde)
- Cebri çekişli kule – hava veren vantilatörlerle
- Hava çeken vantilatörlerle Teçhizat:
- Cinsi tahta,plastik,elyaflı çimento, çelik ,galvaniz
- Damlacıkları ayarlamasistemi
- Havanın yönlendirmesi veya bölünmesisistemi
- Damlacıklarıayırıcı
- Soğutma Devrelerinde Asit Testi
Bundan böyle Yarı açık bir soğutma sisteminde buharlaşma ve dekonsantrasyon blöfüyle meydana gelen su kayıplarını karşılamak için her zaman bir destek (make-up) suyuvardır.
Dekonsantrasyon blöfü tortulara ve yığılmalara yol açan tuzluluğun artmasını önlemek için suyun tercihli atılışına dayanmaktadır çünkü reel olarak savrulma (rüzgar) kaybı dışında buharlaşma belirli bir tuzlukla desteklenen saf sudan oluşur. Çünkü bunun sonucu olarak dekonsantrasyon blöfünün kısıtladığı tuzlu bir konsantrasyon olayı ortaya çıkar.
Yarı açık devrenin özellikleri
Her devrenin belirli sayıda parametreleri vardır ve de bunları koruma işlemlerine başlamadan önce bilmek gereklidir. Bu parametreler şunlardır ;
- m3olarak hacim(V)
Kısacası devredeki toplam su miktarıdır. (Sıcak su kapları,soğuk su kapları, değiştiriciler, makineler, boru tesisatı vb.)
- m3/h olarak sirkülasyon debisi(Q)
- ᵒC olarak kule giriş ve çıkış temparatür farkı (ΔT)
- Sistemdeki mevcut metalcinsleri
- m3/h olarak buharlaşma debisi(E)
Son olarak belirli ampirik formülle hesaplanıyor.Devredeki suyu soğutmak için kulede buharlaşan saf suyun debisidir.